Miasteczko Galicyjskie 
– wykłady, warsztaty, degustacja potraw regionalnych
 
    relacja z wyjazdu część 3.

Po trudach zwiedzania, czas na krótki odpoczynek.

W budynku ratusza Pani Renata Gryzło opowiedziała nam o historii koronki klockowej. Zaprezentowała przybory, materiały, kształty koronek klockowych oraz opowiedziała o historii szydełkowania.

Pod okiem instruktorek, odbyły się zajęcia warsztatowe. 

Koronka klockowa powstawała z wielkim trudem.

Frywolitki igłowe - wyroby ręcznie dziergane na igle okazały się łatwiejsze.

Najlepiej radziliśmy sobie z szydełkowaniem.

Przed Świętami przydadzą się własnoręcznie wykonane kartki.

Ostatnim punktem naszego pobytu w Miasteczku Galicyjskim był pokaz i degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez Karczmę Galicyjską. Dania, które serwuje karczma, oparte są na tradycyjnych przepisach łączących w sobie kuchnie grup etnicznych zamieszkujących Galicję CK Józefa.

Etnograf Maria Brylak – Załuska opowiadała nam o kuchni wiejskiej Karpat i Pogórza Karpackiego; dowiedzieliśmy się, co jadano na co dzień, a co od święta a także o zwyczajach kulinarnych tamtych czasów.

Wybraliśmy następujące menu: kluski grulane z bryndzą, pierogi z kaszą i bundzem, kaszę ze śliwkami, kwas chlebowy, śledź po żydowsku, chleb wiejski, zupę z dyni.

Miasteczko Galicyjskie zrobiło na nas duże wrażenie.

Może na wiosnę będziemy mogli przyjechać i zwiedzić Sądecki Park Etnograficzny.

Anna Wojtyczko

:::więcej zdjęć w Galerii