|
Miasteczko Galicyjskie
– wykłady, warsztaty, degustacja potraw regionalnych
relacja z wyjazdu część 3.
Po trudach zwiedzania, czas na krótki
odpoczynek.
W budynku ratusza Pani Renata Gryzło
opowiedziała nam o historii koronki klockowej. Zaprezentowała
przybory, materiały, kształty koronek klockowych oraz
opowiedziała o historii szydełkowania.
Pod okiem instruktorek, odbyły się zajęcia
warsztatowe.
Koronka klockowa powstawała z wielkim trudem.
Frywolitki igłowe - wyroby ręcznie dziergane
na igle okazały się łatwiejsze.
Najlepiej radziliśmy sobie z szydełkowaniem.
Przed Świętami przydadzą się własnoręcznie
wykonane kartki.
Ostatnim punktem naszego pobytu w Miasteczku
Galicyjskim był pokaz i degustacja potraw regionalnych
przygotowanych przez Karczmę Galicyjską. Dania, które
serwuje karczma, oparte są na tradycyjnych przepisach łączących
w sobie kuchnie grup etnicznych zamieszkujących Galicję CK Józefa.
Etnograf Maria Brylak – Załuska opowiadała
nam o kuchni wiejskiej Karpat i Pogórza Karpackiego;
dowiedzieliśmy się, co jadano na co dzień, a co od święta
a także o zwyczajach kulinarnych tamtych czasów.
Wybraliśmy następujące menu: kluski grulane
z bryndzą, pierogi z kaszą i bundzem, kaszę ze śliwkami,
kwas chlebowy, śledź po żydowsku, chleb wiejski, zupę z
dyni.
Miasteczko Galicyjskie zrobiło
na nas duże wrażenie.
Może na wiosnę będziemy mogli przyjechać i
zwiedzić Sądecki Park Etnograficzny.
Anna Wojtyczko
:::więcej zdjęć w Galerii
|